Przeróżne metody konserwacji

Od wieków ludzie starają się robić zapasy jedzenia, a to łączy się z właściwym jej zakonserwowaniem.
Konserwacja pożywienia to różne metody, które posiadają na celu zachowanie i utrzymanie jedzenia w niezmienionym stanie poprzez zabezpieczenie jej przed niepożądanym działaniem czynników zewnętrznych.

Suszenie to jeden z najstarszych rozwiązań przechowywania jedzenia. Kiedyś wysychanie odbywało się na słońcu i wietrze, aktualnie odbywa się to w suszarkach rozmaitego gatunku, gdzie suszy się owoce, jarzyny, grzyby, mleko, jaja. Pasteryzacja to sposób konserwacji przy pomocy dobrze dobranego podgrzania artykułów spożywczych tak, żeby zniszczyć, lub zahamować wzrost bakterii. Ten sposób konserwacji pozostawia smaki i zalety pożywne zawarte w produkcie. Schładzanie i mrożenie produktów to bardzo popularny sposób na konserwację.
Najpopularniejszym urządzeniem który służy do tego rodzaju konserwacji jest chłodziarka – (sprawdź chłodziarka laboratoryjna) i zamrażarka, znajdujące się dziś w każdym domu. Wędzenie jest sposobem konserwacji mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów za pomocą dymu. W efekcie owego procesu towary żywnościowe uzyskują swoisty aromat, smak i odcień nawierzchni.
Żywotnik zachodni szmaragd

Autor: nautical2k
Źródło: http://www.flickr.com
Najnowsze osiągnięcia techniki zezwalają na stosowanie konserwacji za pomocą promieniowania, lub ultradźwięków. Można również eliminować z produktów składniki sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów. Na ogół używa się sposoby powiązane, czyli konserwuje się pożywienie na kilka rozwiązań jednocześnie.

Do pożywienia nierzadko są dołączane syntetyczne konserwanty, jakie niezwykle wydłużają przydatność żywności do konsumpcji. Niestety, wiele z konserwantów jest w stanie być szkodliwych.

Categories: Rola budowlańca

Tags: , , ,